Prehranski načrti

9.9.2019  Toni Vencelj

Test 4energy gelov

Danes sem opravil malo daljše, hitro stezičenje po domačih hribih. Za 25,4 km z 1250 višinci sem potreboval 2 uri in 37 minut. Trening sem izkoristil za preizkus gelov 4energy. Na trening sem šel tešč, popil sem le jutranjo kavo. Pred tekom namenoma nisem pil vode, saj sem hotel preizkusiti učinek in prebavljivost gelov v “ekstremnih” pogojih. Jutro je bilo sicer deževno in razmeroma hladno, tako da pogoji niso bili tako “ekstremni”.

Na celotnem treningu sem zaužil 6 gelov po 60ml (88kcal), se pravi nekje na dobrih 20 min po enega. Kar se energije tiče sem bil zelo zadovoljen, saj sem vse vzpone vključno z zadnjim z lahkoto pretekel. Tudi želodec je vse gele odlično prenesel. Zadnje pol ure sem že začutil žejo, saj je bil tek kar precej intenziven. Pa nič zato, sem s toliko večjim veseljem potem doma spil pivo Stezičar.

Na treningih in tekmah vedno pijem veliko vode. Na testu namenoma nisem pil vode, saj me pogosto sprašujejo kako je z geli brez dodatne vode. Moje mnenje je, da je idealna kombinacija 90 – 100 g ogljikovih hidratov na 1L vode. V konkretnem primeru gela 4 energy to pomeni približno 2 dl vode.  Pogovarjam se z tekači o njihovih navadah, in sem presenečen, koliko jih na eni strani pije na dolgih tekih in celo na ultrah samo vodo na drugi strani pa bi eni samo gele in minimalno tekočine.   Uživanje gelov priporočam samo takrat, ko je želodec v dobrem stanju, če občutimo kakšno slabost, je bolje popiti samo čisto vodo in upočasniti tempo, da slabost mine. Šele potem lahko nadaljujemo z uživanjem gelov in pričakujemo dodatno energijo.

Geli 4energy so na voljo v dveh okusih: limona in pomaranča. Vsebujejo veliko kompleksnih, počasneje prebavljivih OH in le malo fruktoze, zato ne občutimo toliko sladkega okusa. Za blagi sadni okus pa poskrbita sveže iztisnjen pomarančni ali limonin sok.

Gele lahko naročite po akcijski ceni 0,99€ na tej povezavi

http://tektonik.si/izdelek/4energy-gel-60ml/ 

1.3.2019  Winforce prehranska shema

Na spodnji pdf tabeli je je predstavljen načrt prehrane, ki ga uporabljava Katja Kegl Vencelj in Toni Vencelj za teke dolge od dveh ur pa do 100 in več ur.

Z izdelki Winforce je prehrana zelo poenostavljena. Za vsako uro zmešamo v bidonu z 600 do 800ml vode 60g napitka v prahu Carbo basic, kar nam da več kot 220 kcal.  Po eni uri začnemo uživati gele, enega do dva Ultra Energy complex 25g, kar nam da še dodatnih 120 do 240 kcal na uro. Geli namesto vode vsebujejo maščobo, zato je enrgija še toliko bolj koncentrirana, delež hitroprebavljivih sladkorjev je majhen, tako da je verjetnost prebavnih težav zelo majhna.  Skupaj tako dosežemo vnos celo do 460 kcal na uro. Na vsake 4-5 ur je priporočljivo zaužiti še Power protein plus 35g, zmešan z 200 – 300 ml vode, s tem zadostimo tudi potrebe po amino kislinah in proteinih. Zadnjo uro lahko zaužijemo še Booster 35g, ta nam da še dodatno energijo in nas zaradi kofeina še dodatno poživi.

Koncept tekoče prehrane Winforce je zasnovan tako, da naj bi pokril vse prehranske potrebe tudi na več dni dolgih tekmah.

Seveda pa je treba tudi napitke Winforce, tako kot vse ostale, pred tekmo prej preizkusiti, saj se organizem pri posameznikih različno odziva.

načrt prehrane za tekmo dolgo od 2 do 24 ur (prenos Pdf)